Yhä useammalle vastavalmistuneelle pitäisi löytää myös koulutusta vastaava työpaikka Turusta. Miten sitä voisi edistää?
Järjestetään kampusalueella matalankynnyksen foorumeja, joissa paikalliset yrittäjät ja opiskelijat kohtaavat. Firmoille mahdollisuus rekrytoida osaajia livenä ja opiskeljoille mahdollisuus pitchata itsensä kiinnostavalle työnantajalle. Kohtaamisia voisi järjestää useamman kerran vuodessa kampusalueella – joustavalla konseptilla.
Opinnäytetyöt voisi tehdä yhä useammin turkulaisille yrityksille, yhteisöille tai kaupungin tarpeisiin. Luodaan portaali, jossa kysyntä ja tarjonta kohtaavat: toimeksiantajat kertovat tarpeistaan ja opiskelijat pystyvät näyttämään osaamisensa. Portaali mahdollistaisi monitieteellisten ja monialaisten projektien syntymisen, ja rekrytoitumisen jo opiskeluaikana.
Yhteisöllisiä työskentelytiloja tarvitaan lisää keskustaan ja kampukselle. Opiskelijoiden, yrittäjien, yrittäjähenkisten ideanikkareiden, enkelisijoittajien ja asiantuntijatyötä tekevien turkulaisten tapaamiset synnyttävät uusia yrityksiä. Yhteisötiloissa voisi järjestää teemaseminaareja ja workshoppeja, joissa kohtaaminen onnistuu luontevasti yhteisen kiinnostuksen pohjalta.
Turun kaupunki, korkeakoulut ja elinkeinoelämä tekevät jo nyt hyvää yhteistyötä Science Park -konseptin alla. Vahvistetaan kuviota uusilla ideoilla. Tehdään Turusta kansainvälinen korkean osaamisen kasvukeskus, jossa työmarkkinat kilpailevat opiskelijoista.
Kirjoitus on julkaistu Aamuset-kaupunkilehden mielipide-kirjoituksena.