Turun kaupunginvaltuustossa pitää sopia puheaikojen uusista rajoituksista. Kuten TS 30.8.2015 uutisoi, nykyään paikaltaan saa puhua kerrallaan kaksi minuuttia ja pöntöstä rajoituksetta. Edellisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Lasse Lindholmin (kok.) aloitteessa aikarajat ovat paikalta minuutin ja pöntöstä kolme minuuttia kerralla.
Rajoittaminen on perusteltua, koska poliitikoilta voi ja pitää edellyttää hyviä argumentointitaitoja sekä kykyä tiivistää sanomansa oleelliseen. Valtuuston kokoukset on seurattavissa netissä livelähetyksinä. Viime kevään aikana saattoivat kaupunkilaiset huomata, kuinka osa puheenvuoroista rönsyili aiheen vierestä ja lamaannutti sellaisenaan kokouksen kulun. Pitkät monologit eivät edistä asiaa, vaan turhauttavat sekä muut valtuutetut että kokousta seuraavat kuntalaiset. Ei ole mieltä venyttää kokouksia myöhäisiltaan huonosti valmistetuilla puheilla.
Jos rajoituksista ei sovita, on valtuuston puheenjohtajan puututtava entistä terhakkaammin puheiden epäasialliseen sisältöön ja kokouksia pitkittävään ilmaisuun. Tämä epäkiitollinen tehtävä johtaisi kuitenkin helposti politikointisyytöksiin, joten olisi hyvä löytää pulmaan yleispätevä ratkaisu yhdessä.
Demokratian pahin vihollinen on keskustelun tyrehtyminen. Niinpä valtuustosaliin tarvitaan aitoa, nopeatempoista ja eteenpäin kulkevaa dialogia pitkäpiimäisen paperistaluvun ja tarkoituksettoman ohipuhumisen sijaan. Tässäkään tapauksessa määrällä ei korvata laatua.
Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien Mielipiteet-osastossa 2.9.2015.