Valtuustokauden kääntyessä loppusuoralle, arvioin tavoitteiden toteutumista ja onnistumisia viimeisen neljän vuoden aikana. Onpa ollut mahtavaa päästä edistämään Turussa näin monia eri asioita. Pohdin myös hieman, miten tästä olisi hyvä jatkaa.

 

Vuonna 2017 kirjoitin näin :

Rakentaisimmeko uusia asuinpaikkoja lähelle keskustaa palvelujen ja hyvien kulkuyhteyksien äärelle?

Nyt:

Uusi Linnakaupungin asuinalue keskustan ja sataman välissä on todellinen helmi.

Pääskyvuoren rinne etenee Itä-Turussa ja Pukkilan alue Länsi-Turussa.

Täydennysrakentamista on onnistuttu viemään eteenpäin myös mm. keskustassa, Telakkarannassa ja yliopiston läheisyydessä.

Seuraavaksi kehittämisen tarve kiinnittyy Kupittaa-Itäharjun alueeseen.

 

Vuonna 2017:

Veisimmekö kaupungin palvelut sinne, missä asukkaat muutenkin asioivat, kuten kauppoihin tai kauppakeskuksiin?

Nyt:

Yhteispalvelupiste Monitori avattiin keväällä 2020 torin kulmalle. Monet palvelut samalla asioinnilla.

Lähitulevaisuudessa oma Monitori tarvitaan myös Länsi-Turkuun, esimerkiksi Länsikeskukseen.

 

Vuonna 2017:

Miten olisi uusi tapahtumakeskus kulttuurille, taiteelle ja historialle? Voisiko sen tehdä yhteistyössä yksityisten toimijoiden kanssa, jotta verorahat riittävät myös muihin palveluihin? Logomon menestystarina tarvitsee jatko-osan.

Nyt:

Turun ratapihahanke etenee: tapahtuma- ja elämyspainotteinen keskustakehityshanke, arkeen ja juhlaan. Ks. lisää.

 

Vuonna 2017:

Tekisimmekö keskustasta kauppapaikan, josta löytyy ainutlaatuista designia ja ravintolakulttuuria?

Nyt:

Kauppatorin parkki on rakentunut ja kannen remontin pitäisi olla valmiina 2022. Kauppatorin ympärillä on tehty merkittäviä investointeja, kuten Hansan ja Börsin uudistukset. Keskustasta tulee todella viihtyisä ja vetovoimainen.

Ravintoloiden kärsiessä koronarajoituksista, kaupunki onnistui nopealla aikataululla antamaan uusia terassioikeuksia ja Tuomiokirkon edustalle avautunut yhteiskäyttöterassi oli varsinainen menestystarina, joka onneksi saa jatkoa tulevinakin kesinä.

 

Vuonna 2017:

Sivistämmekö lapsiamme varhaiskasvatuksella, jota voi tuottaa yhtä lailla kunta tai yksityinen hoitopaikka?

Nyt:

Kokoomuslaiset päättäjät ovat sinnikkäästi puolustaneet yksityistä palvelutuotantoa ja palvelusetelimallia lautakunta- , hallitus- ja valtuustotyöskentelyssä sekä talousarvioneuvotteluissa. Tärkeintä on, että uusilla alueilla on riittävästi päivähoitopaikkoja ja asukkailla on mahdollisuus valita.

 

Vuonna 2017:

Suunnittelemmeko pienten lasten koulut turvallisen matkan päähän kotoa? Ja pidämmekö kiinni jatkossakin erikoisluokista ja yksilöllisistä opintopoluista?

Nyt:

Kuluneella kaudella koulujen sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet terveysmurheita ja lukuisia väistötilapäätöksiä. Korjaustarpeista on nyt tehty kokonaisvaltainen suunnitelma ja systemaattiseen kiinteistöhuoltoon panostettu.

Uusista kouluista Syvälahden monitoimikoulu valmistui Hirvensaloon 2018.

Myös esimerkiksi Suikkilaan saadaan upouusi alakoulurakennus liikuntasaleineen. Rakentaminen aloitetaan syksyllä 2022.

 

Vuonna 2017:

Voisiko Turku olla entistäkin kansainvälisempi kaupunki? Vahvistammeko yliopistojen ja korkeakoulutuksen asemaa kaupungissa luomalla modernin kampuksen?

Nyt:

Korkeakoulujen yhteistyön ja seudullisen edunvalvonnan paras työnäyte on ollut teknillisen tiedekunnan saaminen Turkuun. Myös Turun AMK:n Educity rakentui Kupittaalle.

Kaupungin kansainvälisyys on noussut vuosittain järjestetyillä (v. 2018 alkaen) Eurooppafoorumi-tapahtumilla.

Niin ikään kaupungin osallistumista on vahvistettu kansainvälisten kaupunkien verkostoihin mm. ilmastotyön edistämisessä.

 

Vuonna 2017:

Lisäisimmekö harrastusmahdollisuuksia palveluseteleillä ja yhteistyöllä seurojen kanssa? Olemmeko palvelujen järjestämisessä digitalisaation ykköskaupunki Suomessa?

Nyt:

Kaupungin liikuntapaikkaverkosta on päätetty laatia kokonaisselvitys ja pitkän aikavälin suunnitelma. Työ on osoittanut kumppanuuksien ja seura- sekä yritysyhteistyön tiivistämisen tärkeyden.

Sporttikaupunki Turku on noussut omaan luokkaansa Paavo Nurmi Games -tapahtumien kansainvälisen tason yleisurheilukisojen myötä.

Digitaalisuudesta osoituksena voidaan pitää Fölin edelläkävijyyttä joukkoliikenteen digipalveluissa. Niin ikään korona-aikana kaupungin palvelut ovat ottanee digiloikan sekä terveydenhuollossa, sivistyksessä että kulttuurissa.

 

Vuonna 2017:

Oletko samaa mieltä siitä, että terve taloudenpito on vastuunkantoa tuleville sukupolville? Voisiko Turku olla yhä useammin edellytyksiä luova alusta, eikä vain perinteinen palvelujentuottaja?

Nyt:

Turun kuntaveroprosentti on kokoomuksen johdolla onnistuttu kaudella 2017-2021 pitämään tasolla 19,50.

Talouden tasapainottamiseksi on laadittu sopeutusohjelmia, joihin valtuuston enemmistö on sitoutunut. Säästöjen tekeminen ei ole miellyttävää eikä kiitollista, mutta vastuulliset päättäjät pystyvät priorisoimaan.

Koronan aiheuttama epävarmuus sekä tuleva sote-uudistus aiheuttaa rakenteellisen uudistamisen tarpeen. Yhä useammin on tarkasteltava kriittisesti oman tuotannon ja omistamisen miellekkyyttä ja esimerkiksi kaupungin yhtiöiden roolia ja tarpeellisuutta.

 

Vuonna 2017:

Nopeuttaisimmeko päätöksentekoa ja loisimmeko Turkuun ketterämmän poliittisen kulttuurin?

Nyt:

Kaupunkilaisten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi aloitettiin asukasbudjetointi vuonna 2020.

Vaikka kauden alussa ei tehty ryhmien välistä sopimusta, monia isoja (edellä läpikäytyjä) hankkeita on saatu hyvin eteenpäin ja poliittinen ilmapiiri kaupungissa on eteenpäinkatsova ja myönteinen.

Osaltani olen pyrkinyt mahdollisimman avoimeen ja keskustelevaan poliittiseen kulttuuriin niin asukkaiden, yhdistysten kuin yritystenkin kanssa.

 

Vuonna 2017:

Uskommeko siihen, että uuden sukupolven poliitikot ovat halukkaita tekemään uudistuksia ja lisäämään rakentavaa vuoropuhelua?

Nyt:

Mennyt kausi on osoittanut, että paras päätös syntyy siten, että mahdollisimman monet ryhmät ja toimijat sitoutuvat ratkaisuihin. Neuvotteluissa tarvitaan sekä kokemuksen tuomaa malttia ja strategisuutta että uusien toimijoiden innokkuutta ja out of box -toimintatapoja ja -ajatuksia. Sukupolvien välistä kuilua ei kannata rakentaa.

Tärkeintä on kuunnella ja ymmärtää eri näkökulmia. Harvemmin asiat ovat mustavalkoisia.

 

Vuonna 2017:

Sanoisimmeko uusille turkulaisille asukkaille ja yrityksille lämpimästi tervetuloa? Vauhdittaisimmeko uusien työpaikkojen syntymistä ja panostaisimmeko uusien turkulaisten kotoutumiseen?

Nyt:

Turku on onnistunut kasvamaan n. 2000 uuden asukkaan vuosivauhtia. Työllisyysaste on parantunut, työttömien määrä vähentynyt ja talous jatkanut positiivista virettä.

Vahvan opiskelijakaupungin tulee luoda yhä paremmat edellytykset uusille yrityksille ja työpaikoille, jotta mahdollisimman moni voi valmistuttuaan asettua Turkuun nauttimaan elämästään.

 

Vuonna 2017:

Jos vastasit myöntävästi, olemme samoilla linjoilla. Haluan, että Turku on meistä jokaiselle ainutlaatuinen kotikaupunki. Turku tarvitsee uusia ajatuksia ja määrätietoisia päätöksentekijöitä.

Nyt:

Viime vaaleissa sain 431 ääntä ja tulin valituksi Turun kaupunginvaltuustoon. Aloitin kauden alussa kaupunginhallituksen jäsenenä ja vuoden 2020 nousin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Lauri Katteluksen siirtyessä Laitilan kaupunginjohtajaksi.

Olen innostunut ja sitoutunut jatkamaan työtä turkulaisten hyväksi. Lue lisää tästä.

 

Mitä olemme saaneet Turussa aikaan? Valtuustokauden 2017-2021 summaus.
Merkitty: